Bakken, Heel Holland Bakt, Recept, Signatuur Michiel

Recept: Drie Koningen taart

1 januari 2017

Maak deze heerlijke drie koningen taart. Vorig jaar bakte ik hem in de TV uitzending Tijd voor Max. Daar viel hij in erg de smaak!

Voor het banketroom:
 • 25g kristalsuiker
 • 75g volle melk
 • 75g slagroom
 • 7g maïzena
 • 1 eidooier
 • 1 kaneel stokje
Voor het amandelspijs (of gebruik 350 gram kant en klare amandelspijs):
 • 150g blanke amandelen
 • 150g kristalsuiker
 • 1 ei (M)
 • rasp van 1 citroen
Voor het bladerdeeg:
 • 500g patentbloem
 • 100g roomboter
 • 270g water
 • 12g zout
 • 350g roomboter
Extra nodig:
 • 1 ei (M)
 • 1 ei dooier
 • 1 rauwe witte boon
 • 1 papieren kroon

Voor het banketroom, meng een beetje melk met de maïzena, splits het ei en meng de dooier met het maïzena papje. Kook de room met melk, suiker en kaneel. Meng een deel van de melk/room massa met het eidooierpapje en roer goed. Doe dit terug in de pan en blijf roeren totdat de massa dik wordt. Laat afkoelen met het kaneelstokje erin.

Maal voor het amandelspijs de amandelen en de suiker in een foodprocessor fijn. Voeg de citroenrasp  toe en beetje bij beetje het ei toe. Zorg dat het een kneedbare massa blijft (niet te slap). Laat de amandelspijs rusten.

Een makkelijke variant van bladerdeeg. Verkruimel de boter (100g) door de bloem. Voeg het zout toe. Meng nu het water door het kruimeldeeg en kneed tot een soepel deeg. Laat even rusten.

Rol het deeg uit en plaats in het midden de in fijne blokjes gesneden boter (350g). Vouw dicht en rol uit, stof telkens voor het dicht vouwen het deeg iets af. Vouw in 4-en weer dicht, draai een kwartslag en rol het deeg uit. Vouw weer in 4-en dicht. Leg koud en laat 10 minuten rusten. Rol het deeg vervolgens nog een keer uit en vouw in 4-en dicht. Draai een kwart slag, rol uit en vouw het dikt keer in 3-en dicht. Laat het deeg weer 10 minuten in de koelkast rusten.

Zo bouw je de taart op:

Verwarm de oven voor op 200°C, boven en onder warmte.

Meng de amandelspijs met de afgekoelde banketroom tot een gladde crème. Rol het bladerdeeg tot 3 millimeter dik uit. Snijd een ring uit van 22 centimeter en een ring van 25 centimeter. Bestrijk de randjes van de 22 centimeter ring met ei en prik met een vork gaatjes in de plak. Verdeel met een spatel de crème op de deegplak, druk de witte boon op een willekeurige plek in de crème  en plaats de 25 centimeter plak hier op. Druk goed aan met een vork. Meng de dooier door het restant ei en bestrijk de bovenkant. Maak met de achterkant van een mes een mooi patroon.

Bak de taart in ongeveer 40 minuten mooi goudbruin en gaar. Zet na het bakken het kroontje op de taart.

Wist u dat in het zuiden van Nederland Driekoningen een ware traditie kent waarbij kinderen met lampionnen langs de deuren gaan? Lees er hier meer over.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply